Aktualita – Odhalení největší svaté knihy na světě v chrámovém muzeu

Hnutí Hare Krišna (ISKCON), Nové Dilí, Indie, úterý, 26.2.2019

Premiér Indie Naréndra Módí slavnostně odhalil největší knižní vydání Bhagavad-gíty takové, jaká je. Bhagavad-gítá je jednou z nejvýznamnějších posvátných knih a je považována za esenci duchovní moudrosti dávné Indie. Někdy se jí také říká “Bible Indie”.

Toto největší knižní vydání Bhagavad-gíty vážící 800 kg má rozměry 2.8 x 2m, obsahuje 670 stran textu se 700 původními sanskrtskými verši, anglickým překladem a významy Šríly A.Č. Bhaktivédánty Svámího Prabhupády, zakladatele-áčáji Mezinárodní společnosti pro vědomí Krišny (ISKCON). Je vytištěna na YPO syntetickém papíru, který je voděodolný a neroztržitelný. Dále obsahuje osmnáct originálních celostránkových ilustrací. Tato kniha byla vydána nakladatelstvím Bhaktivedanta Book Trust v Itálii. Existují již světské knihy větších rozměrů, ale tato kniha je největším vydáním svatého písma na světě.

Po slavnostním odhalení zůstává kniha veřejnosti přístupná v chrámu a kulturním centru hnutí Hare Krišna v Novém Dilí, jako součást již existujícího populárního multimediálního muzea dávných indických písem a duchovního učení.

“Lidé po celém světě trpí pod tlakem stresu, osamělosti, rodinných rozepří, globálního oteplování, etnických čistek, uprchlické krize a nekonečných válek. Věříme, že tyto výzvy mohou být vyřešeny změnou vědomí a snahou vidět duchovní podstatu ve všech bytostech, učením se starat jeden o druhého jako o děti Boha – nezávisle na rase, etniku nebo náboženství. To je poselství Gíty a věříme, že také všech ostatních velkých náboženských a duchovních tradic…Prvním z cílů Hnutí Hare Krišna, jak byl stanoven Svámím Prabhupádou, je ‘systematicky propagovat duchovní poznání v široké společnosti, a tak nastolit skutečnou jednotu a mír ve světě.’ Modlíme se, aby tato “Ohromující Gíta” nesla kupředu toto poselství míru.”
– Jidhišthira Góvinda, indický mluvčí Hnutí Hare Krišna

Bhagavad-gítá taková, jaká je byla již několikrát vydána v českém jazyce ve velikosti “do ruky”. V současnosti je vyprodána a připravuje se nové vydání. Je dostupná také ve slovenštině a v osmdesáti dalších jazycích.